Hoe ziet de toekomst van Brazilië eruit als de houtkap zo door gaat, of zelfs verergerd?

In 2009 vond er een klimaattop plaats in Kopenhagen. Hier beloofde Brazilië om de boskap tegen 2020 terug te brengen met 80%. Dit beloofde Brazilië als bijdrage aan de mondiale inspanningen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In 2010-2012 werd er ook een flinke daling van de boskap geconstateerd. Brazilië leek goed op weg. (http://www.volkskrant.nl/dossier-klimaatverandering/brazilie-succesvol-tegen-houtkap~a1070855/ en http://www.piepvandaag.nl/ontbossing-amazoneregio-dieptepunt/)

 

In 2013-2014 bleek het weer te verslechteren. In oktober 2014 werd 244 vierkante kilometer bos weggekapt, in oktober 2013 was dat ‘ slechts’ 43 vierkante kilometer. Deze stijging is zeer verontrustend voor de toekomst. Welke gevolgen heeft het kappen van bos in de 21e eeuw voor later? (http://www.piepvandaag.nl/ontbossing-amazoneregio-dieptepunt/)

 

Afgezien van de ernstige verstoring van het biodiversiteit waardoor diverse planten, dieren en schimmels zullen uitsterven, bedraagt de boskap zo’n 12% van de mondiale CO2 uitstoot, dit is meer dan bijvoorbeeld al het verkeer wereldwijd bij elkaar. Hierdoor wordt de opwarming van de aarde flink versnelt. Daarnaast zetten bomen CO2 om in zuurstof en zuiveren zij onze lucht. Het tropisch regenwoud staat bekend als ‘ longen van onze aarde’, het zuurstofpercentage zal langzaamaan afnemen met het verdwijnen van het woud. Daarnaast nemen bomen water op en geven dat beetje bij beetje af. De verdwijning van de bossen kan gelijk staan aan natuurrampen als modderstromen en overstromingen, die dan niet meer geremd worden. De natuurrampen zullen weliswaar lokaal hun slachtoffers eisen, de opwarming en afname van zuurstof zal ook mondiaal ervaren worden. Dat de klimaatverandering wereldwijd effect heeft is goed te begrijpen. Als de lucht meer CO2 bevat, komt het versterkt broeikaseffect in beeld. De aarde warmt op en dat zorgt voor klimaatverandering op de hele wereld. Dit lijkt eigenlijk helemaal niet zo erg, lekker warm. Maar denk maar eens aan bijvoorbeeld Nederland: door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen op de Noordpool, hierdoor stijgt de zeespiegel in Nederland en dit kan leiden tot overstromingen en het minder bevaarbaar worden van de rivieren en de zee.  (www.piepvandaag.nl en http://dier-en-natuur.infonu.nl/milieu/4434-ontbossing-bedreiging-van-de-wouden.html)

 

De werkloosheid zal in Brazili”e gigantisch toenemen. Niet alleen omdat de boeren niet meer de eerder beschreven Non Timber Forest Products kunnen oogsten en de visserij zal verdwijnen, ook de mensen die wel geld verdienen aan de houtkap zullen hun baan op lange termijn verliezen. Want wanneer het hout gekapt is, verdwijnt hun werk. En waar de NTFP’s keer op keer geoogst kunnen worden, groeit het tropisch regenwoud niet meer aan. Eenmaal gekapt is gekapt en dan is het werk weg. (http://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht/brazili%C3%AB/mvo/milieu/natuur-en-biodiversiteit  en http://www.worldwidebase.com/science/belang_van_tropische_regenwouden.shtml)

 

Het komt er op neer dat de houtkap uiteindelijk niets dan negatief zal brengen. De toegevoegde waarde van het tropisch regenwoud is enorm. Hoewel het kappen van de bomen een goede inkomstenbron lijkt, zal op langere termijn blijken dat het enkel leidt tot ellende en werkloosheid.