Wat wordt er in de wereld gedaan om de houtkap te voorkomen of te minderen?

Brazilië is de grootste houtproducent van de wereld. Dat heeft grote gevolgen voor het klimaat, de bodem en de biodiversiteit. Elk jaar wordt er ongeveer 26000 vierkante kilometer aan bos gekapt. Dat dit een groot probleem is, is wel duidelijk, maar wat wordt er aan gedaan?
Vooral in westerse landen maakt men zich grote zorgen over de grootschalige houtkap in het Amazonegebied in Brazilië. Organisaties zoals Greenpeace en het WNF hebben verschillende acties om de houtkap te minderen en zo het milieu en het klimaat te beschermen. Het verbieden van de houtkap kan natuurlijk niet, want Brazilië heeft dit nodig om economisch te blijven groeien. Wel kan er voor gezorgd worden dat de ontbossing verminderd: de illegale houtkap stoppen, en alleen nog maar legaal hout te kappen. Ook kan er voor worden gezorgd dat er gebieden zijn die beschermd worden, en waar dus helemaal geen ontbossing mag plaats vinden.
Omdat je de gebieden waar wel hout mag worden gekapt toch op 1 of andere manier moet beschermen is er een keurmerk gemaakt: het FSC keurmerk. Het FSC is in 1994 door onder andere het WNF ontwikkeld. Als hout het FSC keurmerk heeft is het geproduceerd onder goede omstandigheden voor de bevolking en de arbeiders. Ook geeft het aan dat het om legale houtkap gaat. Voordat hout het FSC keurmerk krijgt moet het eerst aan een aantal eisen voldoen. Er wordt gekeken naar natuurbelangen, economische belangen en sociale aspecten. Enkele eisen per categorie (1 per categorie): Natuurbelang: Na de houtkap krijgt het bos de kans te herstellen Mensen: de rechten van inheemse volken worden vastgelegd en gerespecteerd Economie: Een FSC-gecertificeerd bedrijf biedt werkgelegenheid en levert inkomsten op. Het versterkt daarmee de lokale economie.
(http://www.fsc.nl/fsc-bosbeheer.573.htm en http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/bossen/wat_doet_wnf/fsc_keurmerk/)
Het Wereld Natuur Fonds heeft op dit moment een grootschalige actie: Amazone. Het is volledig gericht op het beschermen van het Amazonegebied wat dus voor een groot deel in Brazilië ligt. Er worden verschillende oplossingen gegeven voor de problemen die op dit moment spelen in het Amazonegebied. Het gaat vooral om het tegengaan van houtkap, door extra gebieden te beschermen en het stimuleren van het kopen van FSC-hout in plaats van hout zonder FSC keurmerk. Het WNF kijkt naar gebieden die zeer kwetsbaar zijn voor dammen. Dat zijn no-gozones. Maar tegelijkertijd helpt het de overheid om gebieden te vinden waar wel dammen kunnen worden gebouwd.
(http://www.wnf.nl/nl/amazone/)
Maak jouw eigen website met JouwWeb