Wie hebben belang bij de houtkap in Brazilië?

Als het zo belangrijk is om onze bossen te behouden, waarom kappen we ze dan nog? De site www.ibabs.eu zegt daarop het volgende: ‘’Om allerlei redenen die niet verdedigbaar zijn, zorgen we voor ontbossing.’’ De vraag is echter in hoeverre dat juist is, want alle nadelen van de ontbossing lijken al te schreeuwen om hiermee te stoppen. Maar toch kappen we nog steeds bomen in het tropisch regenwoud, dus zouden de reden om wél te kappen minsten net zo goed moeten zijn. Toch? (http://www.ibabs.eu/nieuws/papierloos/wie-houdt-er-niet-van-bomen-sparen/)

Het tropisch regenwoud wordt vooral gekapt vanuit economisch oogpunt. De bomen worden gekapt zodat de grond als landbouwgrond kan worden gebruikt. Dit komt doordat de Braziliaanse regering het vroeger lege Amazonegebied besloot te bevolken door miljoenen stedelingen en kleine boeren uit verarmde delen van Brazilië. Door de grond boomvrij te maken en enigszins cultuur in te brengen, zouden zij deze in eigendommen kunnen krijgen. (http://www.worldwidebase.com/science/belang_van_tropische_regenwouden.shtml)

Ook de aanleg van wegen in het woud gaat ten kosten van veel bomen. Samen met de grootschalige landbouw- en veeteeltprojecten leidde deze ontwikkeling tot een verstoring tussen de mens en zijn omgeving. Doordat de grond niet heel veel voedingsstoffen bevat, worden de landbouwers gedwongen om vaak te verhuizen naar andere stukken grond, hierdoor wordt in rap tempo veel ontbost om de boeren van genoeg grond te kunnen voorzien. (http://www.worldwidebase.com/science/belang_van_tropische_regenwouden.shtml)

Daarnaast worden er ook veel bomen gekapt omwille van het hout. Men noemt dit hardhout ook wel ‘groeiend goud’. Een mooi voordeel van het hout uit het tropisch regenwoud is, dat de bomen erg groot zijn en er dus extreem lange planken van gemaakt kunnen worden, daarnaast is dit hout ontzettend sterk en blijft het lang mooi. In 1986 werd er 6,7 miljard dollar verdient aan de export van dit hout. Het hout uit het tropisch regenwoud is wereldwijd zeer gewild. (http://www.worldwidebase.com/science/belang_van_tropische_regenwouden.shtml)

Circa 1980 werd er goud ontdekt in het stroomgebied van de Amazone. Hierdoor kwam er een nieuwe industrie op gang in het tropisch regenwoud waardoor grote gebieden ontbost en afgegraven worden om naar goud te kunnen zoeken. Waarschijnlijk zijn er nu circa 500.000 goudzoekers (velen illegaal) aan het werk in de regenwouden van Brazilië. (http://www.worldwidebase.com/science/belang_van_tropische_regenwouden.shtml)

Ten slotte zijn er ook nog veel kleine boeren die stukken bos kappen om er volgens hun leefruimte van te creeëren. Voor deze vaak arme boeren is het tropische regenwoud een belangrijke inkomstenbron. Wanneer de houtkap gestopt wordt, zullen zij een andere inkomensbron moeten vinden. (http://www.worldwidebase.com/science/belang_van_tropische_regenwouden.shtml)

Samengevat: Brazilië verdient geld aan de verkoop van het bijzondere en zeer gewilde hardhout, de landbouw en het goud. Daar is het regenwoud op dit moment het dupe van, daarnaast wordt er ook nog eens veel gekapt omwille van nieuwe infrastructuur.